Search
  • Elina

Tarinallisuus viestinnässä: yrityksen kertojaääni

Millainen on yrityksesi kertojaääni? Ehkä äänensävyn käsite (tone of voice) on tutumpi tai olet kuullut puhuttavan viestinnän sävystä. Yrityksesi viestinnän äänensävyn suunnitteluun kannattaa käyttää hetki, sillä se on tärkeässä asemassa mielikuvien luojana.

Erityisen tärkeää äänensävyn valinta on silloin, kun viestintään aletaan hakea tarinallisuutta. Silloin, kun lähdetään rakentamaan yrityksen identiteettiä, luomaan ympärille kertomusta ja tuomaan esiin yrityksen arvomaailmaa.


Käytän äänensävyn sijaan kirjallisuudesta tuttua kertojaäänen käsitettä, sillä se kuvaa paremmin aiheen laajuutta tarinallistamisen yhteydessä. Kertojaääni luo ja kertoo yrityksen tarinaa, mukailee brändiä ja on läsnä kaikessa viestinnässä. Se on paljon muutakin kuin tyyliteltyjä sanavalintoja uudessa viestintäilmeessä.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä ja kuinka suunnitella kertojaääni?

1. Kuvittele adjektiiveja, joilla haluaisit yrityksesi kertojaääntä kuvailtavan.


Pysytteleekö kertojaäänesi viileän virallisena, onko se rento mutta asiallinen, pirteän auttamishaluinen tai onko sillä pilkettä silmäkulmassa? Valitse adjektiivit ja pidä ne mielessä.


Esimerkiksi:


Lukuilossa tapahtuu! Ensi viikolla alkaa kampanjaviikko, jonka aikana luvassa on mahtavia tarjouksia, lukumaratoni ja kirjailijavierailuja. Tervetuloa!


Kertojaääni: Virallinen mutta innostunut, informaatio- ja tapahtumakeskeinen.


Viimein pääsemme kertomaan, mitä Lukuilon takahuoneessa on valmisteltu viime päivät. Ensi viikolla alkaa kampanjaviikko, jonka innoittamana olemme alentaneet kirjojen hintoja, kutsuneet kirjailijoita kylään ja torstaina järjestämme lukumaratonin. Henkilökuntamme on ottanut maraton-harjoittelun vakavasti ja kisakunto on kova. Tervetuloa mukaan!


Kertojaääni: Leikkisä, rento, toimijakeskeinen.


2. Valitse tarinasi mukainen ja kohderyhmiäsi puhutteleva kerrontatyyli.

Jos kohderyhmäsi on kovin moninainen, on syytä tarkastella kerrontatyyliä eri perspektiiveistä. Näin varmistat, ettet vahingossa puhuttele vain tiettyä osaa kohderyhmästäsi ja samalla karkota toista.

Esimerkiksi puhutteleeko kertojaäänesi asiakkaita yksilöidysti vai yhteisenä yleisönä? Sinutellen vai teititellen, kutsuuko se asiakasta nimeltä?

3. Pohdi, onko kertojaäänesi etäinen vai läheinen.


Millainen on välimatkasi viestin vastaanottajaan? Sopiiko viestintääsi ”ulkopuolinen kertoja”, joka käyttää yrityksen nimeä tai passiivia tekijänä? Vai onko tarinasi minä / me –muotoinen?


Esimerkiksi:


Lukuilo palvelee asiakkaitaan arkisin klo 10-19. / Lukuilossa palvelemme arkisin klo 10-19.

4. Valitse lähestymiskulma.


Kertojaääni ohjaa tarinaasi ja siksi kysymys kuuluu: minkä lähestymiskulman haluat ohjaavan viestintääsi? Lähestymiskulmana voi toimia esimerkiksi yrityksesi arvopohja, paikallisuus tai brändin korostaminen.

5. Yhtenäistä kertojaääni.


Erilaiset viestintäalustat mahdollistavat omanlaisensa viestintätyylin ja tyylilliset leikittelyt. Julkaisujen tai somekanavien välillä kokonaan vaihtuva kerronnan tyyli kuitenkin lähinnä hämmentää. Niinpä viestinnän sävyssä kannattaa säilyttää yhtenäinen punainen lanka.


"Vähemmän on enemmän" on kertojaäänen suunnittelijan tärkeimpiä muistisääntöjä. Liian pitkälle viety tyyleillä leikittely voi aiheuttaa osassa vastaanottajista epätoivotun reaktion. Kertojaäänen suunnittelu ei ole vaikeaa, mutta se vaatii tekstin sävyerojen hallitsemista ja rungon, jonka ympärille tarinaa koota. Mutta rungosta ja draaman kaaresta kerron lisää vinkkisarjan seuraavassa osassa.


Antoisia rakennushetkiä tarinoiden pariin!

37 views0 comments