Search

Tarinallisuus viestinnässä: henkilöhahmosta henkilöbrändiin


Millaisista palasista yrityksesi henkilöhahmot rakentuvat – mitä ne viestivät?Henkilöhahmot ovat tarinan tärkeimpiä elementtejä, jotka lomittuvat tiukasti aiemmin käsittelemiini aiheisiin eli kertojaääneen ja draaman kaareen. Ei ole samantekevää, kuinka kertoja kuvaa henkilöhahmoja tai miten nämä toimivat draaman kaaren vaiheissa. Henkilöhahmot jäävät tarinasta mieleen; niillä on nimi, luonteenpiirteitä ja taustatarina, ne herättävät tunteita ja mielikuvia lukijassa. Arvaat ehkä jo, mitä ajan takaa.


Yrityksen tarinassa on myös varsin tärkeitä henkilöhahmoja – ihmiset yrityksen takana. Ihmiset antavat yrityksen brändille sävyn ja kasvot, sekä tuovat yrityksen askeleen lähemmäs niin asiakkaita, kollegoita kuin satunnaista nettisurffailijaa. Siksi onkin herkullisen hyödyllinen ajatusleikki pohtia, millainen mielikuva ihmisistä yrityksen takana piirtyy, sekä millaisista palasista tämä mielikuva rakentuu. Tässä ajatusleikissä kirjallisuudesta lainattu henkilöhahmon käsite on oivallinen työkalu.


Pyöreä vai litteä henkilöhahmo – moniulotteinen vai pelkistetty henkilöbrändi


Kirjallisuudessa käytetään henkilöhahmojen analysoinnissa usein käsiteparia pyöreistä ja litteistä hahmoista. Pyöreät henkilöhahmot ovat moniulotteisia, usein päähenkilöitä, ehkä kompleksisia ja ne kehittyvät sekä syvenevät tarinan myötä. Litteät hahmot ovat puolestaan yksiulotteisempia ja niistä korostuvat vain tietyt piirteet.


Miten tämä liittyy yrityksesi tarinaan tai henkilöbrändiin?


Viestinnän näkökulmasta henkilöbrändi rakentuu hyvin samoista elementeistä kuin henkilöhahmo kirjallisuudessa. Kerronnan keinot (esimerkiksi sävy), toiminta ja esiin nostettavat piirteet luovat kuvaa persoonasta yrityksen takana; tämän tarinasta, luonteenpiirteistä, motiiveista yritystoiminnan taustalla ja arvoista. Henkilöbrändäykseen liittyy joskus ennakkoluuloja, sillä jotkut saattavat kokea brändin rakentamisen keinotekoisena. Kyse ei ole kuitenkaan fiktiivisen hahmon rakentamisessa, vaan siinä, millaisesta kulmasta hahmosi tuodaan esiin.


Henkilöbrändin rakentaminen on helppoa aloittaa pohtimalla litteää henkilöhahmoa. Valitse muutama adjektiivi henkilöhahmosi taustalla, jotka sopivat sinuun myös muiden kuvaamana.


Litteä henkilöhahmo on rakentunut siinä vaiheessa, kun lukijasi (seuraajasi, kollegasi, asiakkaasi) osaavat kuvailla sinua ja toimintaasi ainakin muutamilla tavoilla:


”Ai valokuvaaja Maija – todella energisen ja hauskan oloinen tyyppi. Hänestä huokuva leikkisyys ja ilo välittyy hänen upeisiin kuviinsa. Kiinnostavan uniikki ote.”


Mikäli haluat syventää hahmoasi, tuo esille toimintaasi ohjaavia motiiveja ja arvoja, työskentelyysi liittyviä luonteenpiirteitä, raota tarinaasi joka on johtanut tähän hetkeen. Kaikkea ei tarvitse tuoda esiin kerralla, vaan voit rakentaa hahmoasi pala palalta viestinnässäsi, sosiaalisessa mediassa ja kommunikaatiossa, sekä tietysti kohtaamisissa.


Pyöreää henkilöhahmoa lukija pystyy kuvailemaan jo tarkemmin:


”Maijan töissä hänen energisyytensä näkyy värikkyytenä ja liikkeenä. Hän on muuten opiskellut valokuvausta Lontoossa, aavistinkin että hänen uniikki tyylinsä on inspiroitunut suurkaupungista. Instagramissa seikkailee kulissien takana suloinen studiokoira - Maija pyrkiikin ottamaan eläinten hyvinvoinnin ja oikeudet huomioon kaikessa työskentelyssään.”


Kaikkien ei tietenkään tarvitse rakentaa moniulotteista ja syvää henkilöbrändiä, vaan ”litteälläkin” brändillä pääsee jo liikkeelle. Brändisi kannalta tärkeintä on, että sinua pystytään kuvailemaan edes muutamalla adjektiivilla – niillä pääsee jo hyvin alkuun.


Kuulen usein yrittäjän väittävän, että eihän hänellä ole mitään kiinnostavaa tarinaa tai henkilöbrändiä. Olen sataprosenttisesti eri mieltä. Usein ongelma on vain siinä, että itseään tai omaa tarinaansa katsoo liian läheltä ja tällöin voi ulkopuolisen apu tulla tarpeeseen. Jos sinusta tuntuu, että kaipaat apua henkilöbrändisi tai tarinasi esiin tuomisessa ja syventämisessä, niin autan mielelläni.


31 views0 comments