Search
  • Elina

Tarinallisuus viestinnässä: draaman kaari yritystarinan työkaluna osa 2

Edellisessä kirjoituksessani kävin läpi draaman kaaren pääkohdat ja avasin, kuinka draaman kaarta kannattaa käyttää työkaluna yritystarinaa rakentaessa. (Suosittelen lukemaan ensin viime kirjoitukseni, mutta voit toki hypätä mukaan tarinallistamiseen tässäkin kohtaa!) Koska draaman kaari luo rungon tarinalle, päätin syventää aihetta vielä toisen osan verran. Sain rakentaa yritystarinan ihastuttavalle Eleonooras hygge Photographylle ja kertoa, miten valokuvausyrityksen tarina rakentui.


Parhaimmillaan ulkoistettu yritystarina toimii ammattimaisen brändin vahvistajana. Se viestii asiakkaalle yrityksen identiteetistä, ytimestä, arvoista ja tunnelmasta. Hyvin rakennettu yritystarina on kuin tervetulotoivotus, joka kertoo, että tämän vuoksi teemme tätä.


Näin draaman kaari toimi työkaluna Eleonooras hygge Photographyn tarinan muodostamisessa:


1. Selvitin tarinan alkuasetelman. Mistä kaikki lähti, mitkä elementit vaikuttivat, miten tarina lähti kohoamaan? Alkuasetelmassa kymmenvuotias Anni saa lahjaksi filmikameran. Tämä on tarinan alkukohta, joka laittaa tarinan kaaren liikkeelle. Lukijalle piirtyy kuva tytöstä, joka rakastaa valokuvaamista. Hän kinuaa äidiltään mustavalkofilmirullia ja kuvaa sukujuhlissa. Hän on selvästi lahjakas. Annin tapa vangita hetkiä kameran avulla kiinnittää muidenkin huomion, kun sukujuhlissa pikkuserkusta napattu kuva päätyy joulukortiksi. Anni varttuu, alkaa työskennellä lastentarhanopettajana, saa lapsia ja elämä kulkee eteenpäin. Valokuvaus ei kuitenkaan unohdu, vaan kulkee mukana eri elämänvaiheissa. Haave täysipäiväisestä valokuvausyrittäjyydestä alkaa itää, mutta aika ei ole vielä sopiva. Draaman kaareen alkaa rakentua jännitettä ja eteenpäin kuljettava ristiriita: Anni on selvästi lahjakas ja suosittu valokuvaaja, uskaltaako hän heittäytyä tekemään sitä täysipäiväisesti?


2. Kartoitin draaman kaaren keski -ja taitekohdan. Tässä kohdassa juoni syventyy. Johdattavina elementteinä toimii muun muassa epävirallisista kuvauspalkkioista kerääntynyt viinipullokokoelma ja Annin puolison heittämä kommentti "Oletko koskaan miettinyt, jos nuo kaikki olisivatkin rahaa?". Kolmannen äitiysloman jälkeen se vihdoin tapahtuu: Anni irtisanoutuu lastentarhanopettajan työstään ja päättää kokeilla täysipäiväistä valokuvaajayrittäjyyttä. Draaman kaaren kannalta tämä on huippukohta.


3. Draaman kaari lähtee laskuun kohti loppuratkaisua eli nykyhetkeä. Annin vastauksista tähän kohtaan pursuaa innostus, intohimo tekemiseen ja tyytyväisyys tehtyihin ratkaisuihin. Alun ristiriita on ratkennut. Lahjakkaasta valokuvaajasta tuli kuin tulikin täysipäiväisesti työkseen kuvaava yrittäjä. Kirjoittajana olen suorastaan runsaudenpulan äärellä, sillä niin elävästi Anni kertoo kuvauspäivistään kauniilla studiollaan, ilostaan, jolla hän kohtaa kuvattavat perheensä, kuvaushetkistä ja lasten riemusta. Ja valosta ja tarinoista, niistä hän puhuu paljon. Nyt minulla on käsissäni tarinalle vahva runko, jota lähteä työstämään.Tahdoin säilyttää draaman kaaren avulla löytyneet tarinan pääelementit, kuten filmikameran, sukulaisten huomion keränneen joulukorttikuvan ja puolison kommentin koskien viinipullokokoelmaa. Hylkäsin kronologisen esitysjärjestyksen ja pyrin tuomaan esiin studion tunnelman. Koska toisen näkökulman avulla voi vahvistaa brändiä, ja Annin oma perspektiivi näkyy niin vahvasti hänen töissään, kotisivuillaan ja somekanavissaan, päädyin käyttämään yritystarinassa ulkopuolista kertojaa.


Eleonooras hygge Photographyn tarina


"Valokuvausstudion ikkunoista aukeaa maisema Nummelan harjumaisemiin. Kaukana pilkahtelevat Enäjärven vedet ja aamun valo tulvii sisään. Lämpöpuhallin hurisee alkavia newborn-kuvauksia odottaen. Tilassa tuoksuu kahvi ja tuntuu innostus tulevasta päivästä. 

Tähän studioon johtanut polku alkoi muodostua, kun kymmenvuotias Anni sai käsiinsä ensimmäisen ikioman filmikameran. Niin hän alkoi kuvata, ja kyllä hän kuvasikin. Eräissä sukujuhlissa Annin ottama kuva pikkuserkusta kiinnitti sukulaisten huomion. Joulukortiksi päätyneessä kuvassa pieni pikkuserkku piirsi sormellaan huurteiseen ikkunaan, jonka takaa heijastuivat päivän viimeiset valonsäteet. Tuolloin Anni alkoi tiedostaa pystyvänsä tallentamaan valon, tarinan ja muuten katoavan hetken kamerallaan. 

Mielen sopukoissa alkoi itää haave valokuvausyrittäjyydestä, mutta vielä ei ollut harjumaisemien studion aika. Annista tuli äiti ja lastentarhanopettaja, joka kuvasi pyynnöstä ystävien pieniä vauvoja ja yksivuotiaita syntymäpäiväsankareita. Annista tuli kuvaajana yhä suositumpi, ja epävirallisten kuvauspalkkioiden muodossa alkoi kertyä melkoinen viinipullokokoelma. “Oletko koskaan miettinyt, jos nuo kaikki olisivat rahaa?”, hänen miehensä kysyi kerran. 

Matka filmikameraa pidelleestä tytöstä ja lastentarhanopettajan arjesta omaan valokuvaustudioon oli rohkea ja joka hetken arvoinen. Kolmannen äitiyslomansa jälkeen hän päätti irtisanoutua eläkevirastaan ja heittäytyä kohti unelmaansa. Tässä se nyt on: juuri Annin näköinen valokuvausyritys. Eleonooras hygge Photography, jossa tärkeintä on hygge, oikea tunnelma. Se tulee esiin kahvintuoksussa, lämminhenkisyydessä sekä estetiikassa.

Annille kuvaushetken rentous on tärkeää. Kokemus lasten kanssa työskentelystä näkyy, kun Anni onnistuu poistamaan kuvattavansa jännityksen ja järjestämään tilanteesta yhteisen seikkailun. Työpäivien antoisimpia hetkiä ovat, kun kuvattava perhe pääsee hauskaan flow-tilaan, valo asettuu täydellisesti tai vastasyntyneen katse osuu juuri oikealla hetkellä linssiin. Silloin Anni voisi lähettää vuosien takaiselle itselleen viestin: "Kuuntele itseäsi, usko omaan visioosi. Ja nauti, olet juuri hyppäämässä unelmasi kyytiin ja sen on mieletön matka."Lämmin kiitos Anni/ Eleonooras hygge Photography yhteistyöstä!


Mikäli kaipaat apua oman yritystarinasi rakentamisessa, älä epäröi laittaa minulle viestiä elina@luovempi.com

17 views0 comments