Search
  • Elina

Tarinallisuus viestinnässä: draaman kaari yritystarinan työkaluna
Yritystarinan ei tarvitse myötäillä kronologisesti draaman kaarta, mutta suunnitteluvaiheessa se auttaa hahmottamaan tarinan vaiheet. Klassisessa draaman mallissa ja kertomuksessa on eroteltavissa alku, keskikohta ja loppu. Alun jälkeen juoni nousee kohti ristiriitaa/ ratkaisua vaativaa ongelmaa, sitten tulee tarinan kohokohta, jossa juoni syventyy. Tämän jälkeen juoni rauhoittuu laskusuuntaisesti kohti loppuratkaisua.


Yritystarinan runkona toimivat samat elementit, vaikka juoni ei valmis olisikaan. Yritystarina on kertomus siitä, miten ja miksi yritys on päässyt tähän hetkeen. Jokaisen yrityksen tarinassa on alkupiste, josta yritysidea on lähtenyt liikkeelle. Ratkaistava ristiriita saattaa olla myös ulkopuolinen; ongelma, jonka yritys on havainnut, ja johon se tarjoaa ratkaisua. Keskikohdassa yritystoiminta lähtee käyntiin ja löytää omat uomansa. Loppuratkaisu on nähtävissä nykyhetkenä.


Tätä sarjaa varten kirjoitin yritystarinan Kaunis & Koti -verkkokaupan yrittäjä Miialle. Alkuun Miia epäili, löytyykö häneltä sen ihmeempää tarinaa, mutta hänen vastauksistaan löytyi hyvinkin paljon tarinallisia elementtejä.


Näin käytin draaman kaarta työkaluna haastattelurunkoni pohjana, kun aloin selvittää Kaunis & Koti -yrityksen tarinaa:


1. Kyselin hetkestä, jolloin Miia ryhtyi yrittäjäksi. Alkuajoista, taustatekijöistä, vaikuttimista. Alkuasetelma hahmottui: kauniita asioita ja ekologisuutta arvostava puutarhuri päättää ryhtyä kauppiaaksi. Hän haluaa jälleenmyydä arvojensa mukaisia tuotteita ja törmää myytävänä olevaan verkkokauppaan, joka vastaa juuri hänen ajatuksiaan. Kivijalkaliikettäkin hän pohtii, mutta pienten lasten äitinä hän kokee verkkokaupan olevan elämäntilanteeseensa sopivampi vaihtoehto.


2. Selvitin haastattelukysymyksillä tarinan keskikohtaa. Tunnelmia verkkokaupan omistajaksi ryhtyessä, itse toiminnan siirtymisestä eteenpäin alkuasetelmasta. Tarinan keskikohdassa Miia on innoissaan myymistään tuotteista, niiden esteettisyydestä ja luonnonmukaisuudesta. Hän iloitsee jokaisesta asiakkaasta, sekä siitä miten hienosti yrittäjyys sopii hänelle. Hän yhä opettelee, mutta saa energiaa työstään, tuotteistaan ja asiakkaistaan.


3. Lopuksi tein kartoituksen nykyhetkeen. Loppuratkaisuna Miia kokee tyytyväisyyttä valinnastaan ja ylpeyttä siitä, että voi työskennellä itselleen kotoa käsin ja luonnonmukaiseen arvomaailmaansa sopivasti. Korona on koetellut ostovoimaa, mutta toisaalta kiinnittänyt ihmisten huomion yhä enemmän kotiin ja hyvinvointiin. Tämä hetki vaikuttaa valoisalta ja lupaavalta.


Draaman kaaren hahmottaminen auttoi löytämään Kaunis & Koti -yrityksen tarinan pääelementit. Luonnonläheisen yrittäjän, jolle ekologisuus ja esteettisyys ovat tärkeitä arvoja. Kauppiashenkisyys, perhekeskeisyys ja innostus luonnonmukaisiin tuotteisiin nousevat tarinasta vahvasti esiin. Tälläinen Miian yritystarinasta tuli:


"Hei, olen Miia, yrittäjä Kaunis & Koti –verkkokaupan takana. Käsillä tekeminen, estetiikka ja yhteys luontoon ovat läsnä arjessani ja tässä kaupassa. Haluan tarjota asiakkaideni koteihin ja ihonhoitoon ekologisempaa puhtautta, jossa on luonnonmukaisuuden tuomaa arjen luksusta. Pieniä sisustusratkaisuja, jotka piristävät päivää ja ovat kestävän kehityksen mukaisesti tuotettuja.  Olen taustaltani kukkien sidontaan erikoistunut puutarhuri, joten luonnon kunnioittaminen on minulle tärkeää. Olen tottunut tekemään töitä maaperää, vesistöjä ja kasveja vaalien, esteettisyyttä unohtamatta. Nyt yrittäjänä tahdon samaa myymiltäni tuotteilta. Luonnollisuus, eläinystävällisyys ja ekologisuus ovat yritykseni tärkeimpiä arvoja.  Palvelen sinua verkkokaupan tiskin tällä puolen asiastani innostuneena ja aina valmiina auttamaan. Kerrothan minulle, jos et löydä jotakin - olen tarvittaessa halukas myös laajentamaan valikoimaani. Toisinaan palvelemassa mukana hyörivät kaksi pientä lastani, jotka ovat syypäitä kiinnostukseeni lastenvaatteita- ja asusteita kohtaan. Niitäkin löytyy valikoimistani, kaikkien tuotteiden tavoin tarkoin valikoidusti.  Toivon, että viihdyt ostoksillasi ja löydät jotakin ihanaa fiilisteltävää. Itse pysähdyn esimerkiksi pyykkihetkinä nuuhkimaan Stoneworks-pyykkitablettien hyväntuoksuista ja pehmeää lopputulosta. Juuri tällaisia arkea ilahduttavia pieniä hetkiä toivon sinunkin löytävän täältä. Turvallisesti ja ympäristöystävällisesti. Tervetuloa Kaunis & Koti –kauppaani. Toivottavasti viihdyt. - Miia

"


Oli hienoa päästä kaivamaan Miian yritystarina esiin. Haastatteluhetken ja kirjoitusprosessin jälkeen Miian kommentti lämmitti mieltäni:

"Oi kiitos, tämä on todella kiva! Olen itse aika huono kertomaan itsestäni asioita näin, niin tämä on ihan mahtavaa! :)

Ja sinun kanssa tämä sujui niin hienosti, kiitos kovasti!"


Millainen on sinun yrityksesi tarinan draaman kaari?

69 views0 comments